Projekt „Mobilnost naših starijih”

Caritas Sisačke biskupije pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u suradnji s općinom Martinska Ves i Centrom za socijalnu skrb u Sisku provodi program „Mobilnost naših starijih”, čiji je proračun za prvu godinu provođenja projekta financiran od nadležnog Ministarstva u iznosu od 108.000,00 kn.

Starijim osobama od 65 godina osigurat će se dostava namirnica, lijekova i drugih potrepština te individualna usluga prijevoza, uz moguću pratnju i podršku volontera, do željene lokacije u okolici ili do grada Siska, do liječnika, stomatologa, ljekarne, dućana, pošte, banke, do prijatelja, članova šire rodbine i raznih dostupnih društvenih događanja u cilju da se uključe u društveni život zajednice.

Ciljevi koji će se ostvariti provedbom predloženog programa su unaprjeđenje kvalitete života osoba starije životne dobi s područja općine Martinska Ves. Doprinos prevenciji institucionalizacije starijih osoba te njihovom ostanku kod kuće, te povećanju socijalne uključenosti starijih osoba u lokalnoj zajednici aktivnim boravkom u zajednici. Osiguravanje dostupnosti svih javnih ustanova i drugih sadržaja starijim osobama. Senzibiliziranje lokalne zajednice za potrebe starijih osoba te poticanje i promocija volonterstva kao važnog društveno korisnog angažmana.

Ciljana skupina projekta su osobe starije od 65. godina koje će koristiti uslugu prijevoza, dok su krajnji korisnici druge starije osobe te obitelj i prijatelji pripadnika ciljanih skupina.

Program će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba koje će sudjelovati u projektu i prevenciji njihove institucionalizacije. Osiguravanjem mobilnosti Program će doprinijeti i povećanju socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina te će im osigurati dostupnost svih željenih sadržaja (javni događaji, javne institucije, odlazak u posjetu rodbini i sl.). Program će pozitivno utjecati na krajnje korisnike na način da će se potaknuti i druge starije osobe  da se više socijaliziraju i potaknu na odlazak u lokalnu zajednicu, članovi obitelji bit će sigurni da su njihovi stariji sretno uz podršku stigli na odredište i ponovno kući dok će prijatelji pripadnike ciljane skupine moći ugostiti u svom domu obzirom da će oni kroz ovaj Program postati mobilni što će biti razlog za zadovoljstvo i jednima i drugima.

Voditelj Projekta: Mario Šagolj; kontakt: 098/721-142


Ispis   E-mail