Tribina digitalna ovisnost - vršnjački rat na digitalnim mrežama

Podružnica Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Sisak i Udruga Dobre priče organizirali su Tribinu „Digitalna ovisnost – vršnjački rat na digitalnim mrežama“, održanu u prostoru Centra za socijalnu skrb Sisak dana 25. studenog 2019. godine.

Tribinu su moderirale voditeljice udruge Dobre priče – Jasmina Jovev i Koraljka Djetelić. Na tribini uvodne govore ovršnjačkom nasilju na društvenim mrežama, kako ga otkriti, kako se postaviti prema njemu i kako reagirati na njega, održalisu pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Darko Tot - načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja, doc. dr. sc. Ante Bagarić - spec. psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče - pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti, predstojnik Podružnice Obiteljski centar CZSS Sisak - psiholog Franjo Šaban, voditeljica Savjetovališta za djecu i mlade  Gradskog društva Crvenog križa Sisak  - dipl. soc. radnica Irena Barišić Milunić, te Stevče Arsoski - prof. Tehničke škole Sisak.

Tribini je nazočilo 60-tak stručnjaka koji rade s obiteljima, roditeljima i djecom - iz centara za socijalnu skrb, srednjih i osnovnih škola, zdravstva, policije, odvjetništva, Gradskog društva crvenog križa, Dječjeg doma Vrbina, civilnih društava i udruga, kao i samih roditelja.

U plodnoj raspravi nakon uvodnih izlaganja istaknuta je važnost međuresornog djelovanja svih stručnjaka koji se bave pitanjem vršnjačkog nasilja na digitalnim mrežama, kao i važnost dostupnosti i kontinuiranog provođenja kvalitetnih preventivnih programa za roditelje i djecu u smislu osnaživanja digitalne pismenosti roditelja i djece, kako učiniti odrasle  kompetentnima za nošenje s elektroničkim zlostavljanjem, otkud i zašto vrebaju opasnosti na digitalnim mrežama, te što učiniti da djeca budu sigurnija u “labirintima” virtualne stvarnosti.

Naglasak je stavljen na to kako sačuvati i podržati svijest roditelja i svih onih koji rade s djecom od najranije dobi o vrijednosti, korisnosti i nužnosti interneta i mobitela, a povećati svijest o opasnostima koje donosi i potrebe za zaštitom te potrebu za postavljanjem jasnih granica po pitanju korištenja istih. Jedan od zaključaka je bio da nipošto nije preporučljivo dijete mlađe od dvije godine izlagati digitalnih medijima, što je, nažalost, sve češći slučaj.

Cilj tribine bio je poseban naglasak staviti na educiranje i senzibiliziranje svekolike javnosti za rastuću problematiku digitalnih ovisnosti i elektroničkog vršnjačkog nasilja, te osvješćivanje teškoća s kojima se sve više suočava roditeljstvo sadašnjeg trenutka suočeno s ovim globalnim izazovom digitalizacije.

Dobrobit djece je interes cijelog društva.

Kontakt

tel: 044 515 700

fax: 044 515 725

e-mail:
OIB: 71787364335
Ivana Meštrovića 21, Sisak

Radno vrijeme
7,30 – 15,30 – ponedjeljak -petak

Rad sa strankama
8,00 – 13,00 – ponedjeljak - četvrtak

Stanka za odmor
11,00 – 11,30 – pon – pet.
Our website is protected by DMC Firewall!