Obilježavanje Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja

Centar za socijalnu skrb Sisak, Podružnica Obiteljski centar u suradnji s Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja organizirali su Okrugli stol održan u dvorani Centra za socijalnu skrb Sisak dana 19. studenog 2019. godine. Uvodne govore održali su Nikolina Lipak, psihologinja CZSS Sisak, Nikolina Žugaj, PU Sisačko-moslavačka, Franjo Šaban, Podružnica Obiteljski centar CZSS Sisak a moderirala je Irena Barišić Milunić, dipl. soc. radnica, voditeljica Savjetovališta za mlade Gradskog društva Crvenog križa.

Na Okrugli stol odazvalo se je četrdesetak stručnjaka s područja grada Siska koji rade s obiteljima, roditeljima i djecom: djelatnici predškolskog odgoja - vrtića, zdravstva – pedijatri, socijalni radnici i psiholozi centra za socijalnu skrb, predstavnici policije, odvjetništva, Dječjeg doma Vrbina, Centra za rehabilitaciju Komarevo, civilnih društava i udruga (Adela i Građanska inicijativa). U plodnoj raspravi, nakon uvodnih izlaganja istaknuta je važnost međuresornog povezivanja svih stručnjaka koji se bave pitanjem seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, postupanje sukladno važećem Protokolu, navedeni su primjeri kvalitetnih preventivnih programa, kao i potreba za povećanjem broja stručnjaka koji se bave navedenim pitanjima. Istaknuto je da je još uvijek u društvu prisutan strah od prijavljivanja takvih oblika zlostavljanja, kao i potreba da se žrtvama pruži još cjelovitija i kvalitetnija zaštita i podrška.

Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja obilježava se svakog 18. studenoga od 2015. godine u svim zemljama članicama Europske unije. Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju je ratificirala i Republika Hrvatska, naglašava nužnost trajnog i usklađenog djelovanja tijela državne uprave, javnih institucija, organizacija civilnog društva, stručnjaka, javnosti te ostalih društvenih dionika u svrhu stvaranja uvjeta za trajnu dobrobit i zaštitu prava djece. Posebnu važnost ima educiranje i senzibiliziranje javnosti kako bi se olakšalo prijavljivanje slučajeva seksualnog nasilja nad djecom te kontinuirano provođenje programa preventivnog osnaživanja djece.

Cilj skupa bio je poticanje međusobnog povezivanja stručnjaka različitih stručnih profila i resora da zajedničkim djelovanjem djeci omogućimo odrastanje u zaštićenom okružju, u kojem će biti sigurna i slobodna. 

Seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece nije problem samo onoga koji ga doživljava već problem cijelog društva i svih nas.

Kontakt

tel: 044 515 700

fax: 044 515 725

e-mail:
OIB: 71787364335
Ivana Meštrovića 21, Sisak

Radno vrijeme
7,30 – 15,30 – ponedjeljak -petak

Rad sa strankama
8,00 – 13,00 – ponedjeljak - četvrtak

Stanka za odmor
11,00 – 11,30 – pon – pet.
Our website is protected by DMC Firewall!