MOBILNI TIM U ZAJEDNICI: Uvodna konferencija 17. rujna 2020. godine

0
188

U četvrtak 17. rujna 2020. godine, pred više od 60 prisutnih gostiju održana je uvodna konferencija projekta „Mobilni tim u zajednici“, referentnog broja UP.02.2.2.06. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Uvodna konferencija je održana u restoranu „Stari grad“ u Sisku. Nositelj projekta „Mobilni tim u zajednici“ je Centar za socijalnu skrb Sisak uz partnere Sisačko–moslavačku županiju i Centar za socijalnu skrb Daruvar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.453.275,52 kune sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu. Vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca (lipanj 2020. – lipanj 2022.).

Na uvodnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici Sisačko-moslavačke županije, ravnatelji centara za socijalnu skrb te predstavnici udruga koje djeluju na području županije, kao i drugi uvaženi gosti. Uvodnu riječ i prezentaciju projekta održala je ravnateljica CZSS Sisak Alenka Ljubešić, dipl. soc. radnica. Prisutnima su se, također, obratili župan Ivo Žinić te ravnatelj CZSS Daruvar mr. sc. Zvonko Kovačić. Program je vodila voditeljica Karmen Valenta, urednica radija Quirinus. Predstavljeni su članovi mobilnog tima i projektne aktivnosti.

Aktivnosti ovog projekta provodit će se, osim u Sisačko-moslavačkoj, i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Područje djelovanja samog mobilnog tima bit će na području grada Siska, te prometno manje povezanim općinama Sunja i Martinska Ves a kroz izvaninstitucionalne usluge mobilnog tima pružit će se podrška i pomoć obiteljima u riziku. Mobilni tim čine socijalna radnica, psihologinja i socijalna pedagoginja.

Cilj Projekta je prije svega unaprijediti  kvalitetu  socijalnih usluga usmjerenih  obitelji,  djeci i mladima, pružati podršku, psihosocijalnu pomoć i svaku drugu pomoć obiteljima u riziku kroz usluge mobilnog tima u njihovom dom, a usluge CZSS Sisak učiniti pristupačnim i poželjnim našim korisnicima na području Siska, Martinske Vesi i Sunje.

Projektne aktivnosti će se provoditi na način da omoguće roditeljima  pomoć u odgoju,  jačanje obitelji i podizanje kvalitete roditeljske skrbi, a u radu s roditeljima podizanjem roditeljskih kompetencija i osjećaja uspješnosti u roditeljskoj  ulozi, stvarajući pretpostavke da  djeca odrastaju uz biološke roditelje. Djeci i mladima osigurat će se pomoć u strukturiranju vremena, pružiti pomoć u učenju, te podršku kroz razvijanje njihovih socijalnih vještina.

Drugi dio Projekta za cilj ima educirati stručnjake u sustavu socijalne skrbi koji rade na poslovima zaštite interesa djece s ciljem ujednačavanja prakse, a kroz međuresornu suradnju podizanje razine suradnje sa  drugim dionicima u zajednici.

Vidljivost Projekta za cilj ima podizati svijest javnosti o važnosti obitelji, kvalitetnim obiteljskim odnosima, poticajnom roditeljstvu, nenasilnom odgoju i nenasilnom obiteljskom okruženju, te pravima  djece i mladih.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here